gerb

 

К А Ф Е Д Р А

МЕНЕДЖМЕНТУ ОРГАНІЗАЦІЙ І АДМІНІСТРУВАННЯ


Адреса: вул. Генерала Чупринки, 105, к 508,  м. Львів, 79057. Тел. /факс: +38(032) 258 42 20               

Британською радою організовано зустріч представників лісового сектора Британії та Румунії з працівниками лісотехнічного університету

Сьогодні у залі засідань НЛТУ України відбулася зустріч працівників університету з делегацією лісівників Великобританії та Румунії. Ця зустріч організована Британською Радою у рамках Програми розвитку лідерського потенціалу університетів України. До складу іноземної делегації входили: 

- Доктор Деніель Ріглі-Елліс, Единбургзький університет ім. Дж. Непера;

- Ендрю Хілл, технічний директор Конфедерації компаній лісового комплексу Великобританії Confor;

- Аманда Брайан, член Комісії лісового господарства Об’єднаного Королівства, керівник освітньої програми підготовки бакалаврів за спеціальністю «Стале ведення  лісового господарства», Університет нагір’я і островів;

-Доктор Кармен Попеску, дослідник Інститут молекулярної хімії ім. Петру Поні Академії наук Румунії.

семінар 1

На початку зустрічі прозвучало вступне слово від ректора НЛТУ України, академіка НАН України Туниці Ю.Ю. у якому він наголосив на важливості підготовки фахівців лісового господарства, котрі здатні впровадити у життя гасло, що відображене на гербі НЛТУ України: «Ad naturam vivere discimus» (Вчимося жити у гармонії з природою) та підкреслив необхідність переосмислення завдань лісового господарства у контексті Паризьких кліматичних угод.

У подальшому прозвучали доповіді гостей та провідних фахівців НЛТУ України. Іноземні делегати поділилися власним досвідом ведення лісового господарства та лісівничої освіти. Зокрема, Аманда Браян доповіла про специфіку роботи уповноваженого органу з ведення лісового господарства Великобританії – Комісії лісового господарства Об’єднаного Королівства (далі Комісія). Специфікою цього органу є те, що він має статус неурядової організації, котра підпорядкована уряду Англії та Шотландії. Основні види діяльності Комісії полягають у веденні лісового господарства у лісах державної власності, надання грантів для приватних лісовласників та організація проведення наукових досліджень.

семінар 2

Необхідність створення Комісії буда обумовлення катастрофічним зниженням рівня лісистості Великобританії на початку ХХ століття. На момент створення Комісії у 1919 році лісистість Великобританії становила 5%. Завдяки роботі Комісії на сьогодні лісистість Великобританії досягла 19%. У майбутньому планується довести цей показник до 25%. Комісія здійснює управління лісовим господарством у лісах державної власності, котрі становлять близько третини всіх лісів Великобританії. На приватні лісоволодіння Комісія впливає шляхом надання державних грантів на здійснення тих чи інших лісівничих заходів.

Важливим завданням лісового господарства Великобританії є переформування монокультурних лісових насаджень, котрі станом на сьогодні домінують, у змішані лісові насадження. У процесі лісовідновлення лісівники Великобританії зіштовхуються з проблемою пошкодження підросту тваринами. Цю проблему вирішують шляхом огородження лісових культур.

Цікаві факти були представлені у доповідях, що стосувалися проблем лісівничої освіти у Великобританії. Однієї із ключових проблем лісівничої освіти цієї країни є залучення студентів, оскільки лісівничі професії не користуються великою популярністю серед абітурієнтів Об’єднаного Королівства. Лісівнича освіта Великобританії здійснюється за чотирма основними напрямами: професійно технічна освіта, підготовка кваліфікованих робітників (до прикладу лісорубів, операторів лісових машин тощо), академічна освіта (підготовка бакалаврів та магістрів) та підвищення кваліфікації працівників лісового господарства.

На сьогодні лісове господарство Британії зіштовхнулося з проблемою залучення працівників до галузі. Середній вік працівника у лісовому господарстві Об’єднаного Королівства перевищує 50 років. Тому значна частина кваліфікованих працівників галузі є громадянами інших країн Європейського Союзу.

Доповідачі з боку НЛТУ України поінформували гостей про структуру університету та перспективні напрями досліджень, що проводяться у навчальному закладі. В цілому, всі учасники наради залишилися задоволеними результатами обміну досвідом та залишили зустріч із щирими намірами продовжити співпрацю.

GREEN Blue Orange BACK TO TOP