gerb

 

К А Ф Е Д Р А

МЕНЕДЖМЕНТУ ОРГАНІЗАЦІЙ І АДМІНІСТРУВАННЯ


Адреса: вул. Генерала Чупринки, 105, к 508,  м. Львів, 79057. Тел. /факс: +38(032) 258 42 20               

Співпраця між НЛТУ України та Університетом сталого розвитку м. Еберсвальде (Німеччина) продовжується

Наприкінці травня відбувся вже традиційний візит студентів та викладачів Університету сталого розвитку м. Еберсвальде (Eberswalde University for Sustainable Development, EUSD) до України. НЛТУ України вітав гостей виставкою студентських робіт та виступом народного ансамблю танцю «Полонина». Під час дружньої вечері з вітальним словом виступили проректор науково-педагогічної виховної роботи та міжнародних зв'язків НЛТУ України Микола Борис та професор Університету сталого розвитку м. Еберсвальде, співкоординатор Центру еконіки та екосистемного менеджменту П’єр Ібіш.

ПолонинаПєр Ібіш

 

Студенти EUSD приїздять до України з навчальною метою. Вони досліджують різні аспекти природозаповідної справи нашої держави та взаємодію місцевих громад із природними екосистемами. Україна є цінним об’єктом для дослідження у зв’язку з тим, що у нашій державі збереглися лісові екосистеми котрі упродовж кількох століть не зазнавали господарського впливу людини. Це насамперед букові праліси, що включені до території Карпатського біосферного заповідника. Цьогорічна навчальна подорож була поєднана з науково-освітнім проектом «Transboundary cooperation for ecosystem-based sustainable development as contribution to conflict prevention in Eastern Europe», що фінансується німецькою агенцією академічних обмінів DAAD. Завдяки коштам проекту до освітньої подорожі студентів та викладачів EUSD змогли приєднатися студенти, науковці та викладачі з України, Молдови та Румунії. НЛТУ України у цьому проекті представляли доценти кафедри менеджменту організацій та адміністрування Врублевська О.В. та Головко А.А. Окрім цього участь у міжнародному спілкуванні взяли аспірант Лесюк Галина та студенти Дебринюк Любомир, Заблодський Владислав і Павлів Василина.

Спільна подорож супроводжувалася різного роду обговореннями та дискусіями, що стосувалися багатьох аспектів соціально-економічного становища України. Особливе місце в обговоренні зайняла тема військового конфлікту України з Російською Федерацією. Студенти цікавилися нашим баченням причин та шляхів вирішення цього конфлікту, ролі євромайдану в становленні української державності, тощо.

Після відвідання НЛТУ України та прогулянки містом Львовом міжнародна група викладачів та студентів вирушила до Природного заповідника «Розточчя». Директор заповідника Бовт Я.С. та його заступник Стрямець Г.В. підготували цікаву програму візиту, котра включала розповідь про Біосферний резерват «Розточчя» (Біосферний резерват «Розточчя» створений у 2011 році на базі п’яти об’єктів ПЗФ, лісогосподарських підприємств та земель місцевих територіальних громад), відвідання букових пралісів, які формують ядро резервату та відвідання лісів Страдчівського НВК, що формують буферну зону резервату. Працівники Страдчівського НВК розповіли гостям про підходи до ведення лісового господарства України, особливості лісозаготівельного процесу та процесу лісовідновлення. 

Природний запоідникЛипа

 Під час відвідин Яворівщини учасники міжнародного проекту мали змогу познайомитися з унікальними роботами студентів Художнього професійно-технічного училища ім. Й.П. Станька.

ПТУПТУ 1

 Незважаючи на принади Львівщини, у найбільшій мірі увага гостей була прикута до лісів та полонин Карпатського Біосферного Заповідника. Саме в цьому об’єкті ПЗФ України знаходяться найбільш цінні букові праліси. Вік окремих деревостанів у цих пралісах сягає 400 років. Студенти та викладачі EUSD, а також їх колеги з України, Молдови та Румунії були розділені на групи, кожна з котрих виконувала наперед визначені завдання, серед котрих були такі: оцінка біорізноманіття, оцінка екосистемних послуг, оцінка екосистемних ризиків та соціоекономічні завдання.

асилинаIMG 0584IMG 0552яКБЗ 4гориГоерлаКБЗ 1

Варто відмітити, що підхід до організації навчального процесу в EUSDдещо відрізняється від того, що здебільшого використовується в Україні. Студенти EUSD не переобтяжені надмірним засвоєнням теоретичного матеріалу, вони орієнтовані на вирішення, освітніх та наукових завдань, що ставляться викладачами. Вони вільні у виборі навчального та наукового інструментарію, що використовується при цьому. За таких умов студенти є надзвичайно мотивованими. Це проявлялося у запитаннях, котрі вони задавали працівникам природоохоронних установ, експертам та місцевим мешканцям. Помітною була також жага до вирішення поставлених освітніх та наукових завдань. Лекція при цьому це дискусія, роль викладача це роль лідера, котрий добре володіє предметом дослідження (вивчення) та може скеровувати хід думок аудиторії, опонувати їй, у разі потреби.

КБЗКБЗ 3

Милуючись принадами природи Карпат, гості не змогли не помітити тих обсягів рубань, що відбуваються у ялинових насадженнях. Суцільнолісосічні рубання є незвичним явищем для студентів з Німеччини, адже у їх країні такий спосіб лісозаготівель використовується украй рідко. У Німеччині домінують вибіркові рубання, котрі дозволяють насадженню виконувати притаманні йому екологічні функції безперервно. Заради справедливості варто зазначити, що інтенсивність лісозаготівель (за показником вилученої кубомаси деревини з одного гектара) у Німеччині у 2-3 рази вища ніж в Україні.

Суцільні рубки 1суцільні рубки

 Викладачі та студенти EUSD залишали Україну з чітким наміром повернутися сюди знову, як це вони роблять впродовж останніх 12 років. Вони сподіваються наступного року зустрітися з мотивованими до співпраці українськими партнерами. Тому студенти та викладачі НЛТУ України, котрі володіють англійською чи німецькою мовою запрошуються до спілкування з партнерами з UESD у травні 2018 року. Адже обсяги академічних обмінів у сучасних реаліях вимірюються не стільки розмірами іноземних грантів скільки рівнем мотивації українських партнерів.

 

 

 

 

 

GREEN Blue Orange BACK TO TOP