gerb

 

К А Ф Е Д Р А

МЕНЕДЖМЕНТУ ОРГАНІЗАЦІЙ І АДМІНІСТРУВАННЯ


Адреса: вул. Генерала Чупринки, 105, к 508,  м. Львів, 79057. Тел. /факс: +38(032) 258 42 20               

8 червня 2016 року професор Синякевич І.М. доповідав на парламентських слуханнях у Верховній Раді України

8 червня 2016 року завідувач кафедри менеджменту організацій і адміністрування Національного лісотехнічного університету України, доктор економічних наук, професор Синякевич І.М. доповідав на парламентських слуханнях у Верховній Раді України.

 ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В КОНТЕКСТІ ПОДОЛАННЯ ГЛОБАЛЬНИХ ЕКОЛОГІЧНИХ ЗАГРОЗ

     Шановні народні депутати Верховної Ради України та присутні гості у цьому залі, я дякую організаторам парламентських слухань за нагоду виступити перед поважною аудиторією з приводу актуальної проблеми – інтеграції України в Європейську спільноту в контексті подолання глобальних екологічних загроз і збереження життя на Землі. Користуючись цією нагодою я хочу передати для бібліотеки Верховної Ради України наукові праці кафедри менеджменту організацій і адміністрування Національного лісотехнічного університету України останніх років, які спрямовані на удосконалення міжнародної, національної, регіональної і локальної лісової і екологічної політики в контексті подолання глобальних екологічних загроз і збереження життя на Землі.

Ці наукові праці, які виконувалися за моєю участю, я розглядаю як теоретичну основу свого виступу. Вони представлені такими монографіями: «Екологізація лісокористування в контексті подолання глобальних екологічних загроз» (2014 р.), «Екологічна політика» (2011 р.), «Лісова політика: теорія і практика» (2008 р.).

Відповідно до цієї наукової бази євроінтеграційні процеси повинні розвиватися на таких засадах:

  • європейська цивілізація, як і світова спільнота, у процесі свого розвитку не повинні порушувати планетарні межі (вже земна цивілізація порушила планетарні межі щодо викидів антропогенних парникових газів, використання азоту з атмосферного повітря, нищення і деградації біорізноманіття);
  • будь-яка економічна система повинна розвиватися відповідно з вимогами громад, а вимоги громад повинні враховувати вимоги екологічних систем;
  • вимоги екологічних систем повинні забезпечити екологізацію суспільного розвитку і бути віддзеркалені в принципах екологічної політики.

Шановні народні депутати, шановні гості! В рамках колективної дискусії з приводу транскордонного співробітництва як чинника євроінтеграційних процесів України я намагаюся звернути Вашу увагу на об’єктивну необхідність збереження лісових екосистем Карпат від тотального нищення, оскільки вони є чинником, який дозволяє підвищити добробут місцевих громад, що залежить від здоров’я лісових екосистем.

Лісові екосистеми поглинають 44% антропогенних парникових газів. Їхні екологічні та соціальні функції представляють високу глобальну цінність, яка буде динамічно зростати не лишень у найближчі роки, але і до кінця ХХІ століття.

Я хочу привернути Вашу увагу до слів американського президента Обарака Обами, сказаних учасникам Кліматичного форуму (Париж, грудень 2015 року) з приводу екологічних проблем: «Ми є перше покоління, яке зіткнулося з такою глобальною екологічною проблемою і, разом з тим, останнє, яке ще спроможне щось зробити, щоб її подолати».

Тож національні підприємці, вкладайте інвестиції у відпочинкову сферу Карпат з метою перетворення цього регіону у відпочинковий. Край, який багатий на рекреаційні природні ресурси, повинен стати раєм для комфортного відпочинку. Тож не потрібно марити ілюзіями щодо перетворення його в сировинний придаток промисловості. На мою думку, варто прислухатися до мудрих слів індійського прислів’я: « Коли буде зрубане останнє дерево, отруєна остання річка і виловлена остання риба, лише тоді людина зрозуміє, що не можна їсти гроші».

Потрібно зрозуміти глибоку мудрість цього прислів’я, оскільки світова спільнота постала в ХХІ столітті перед суперскладною економічною проблемою – перетворення сучасної «хижої» ринкової економіки в «зелену» та «синю», тобто в такі, які спроможні зберегти життя на Землі.

Для того, щоб зберегти лісові екосистеми Карпат від тотального нищення, а також для того, щоб вони успішно виконували екологічні та соціальні функції та ефективно використовувалися в інтересах України, Європи та світового економічного простору, необхідно Верховній Раді України терміново розробити та ухвалити Закон України «Національна лісова політика», в якому передбачити розмежування функцій управління лісовим господарством та екологізацію лісокористування в контексті екологізації суспільного розвитку. Кафедра менеджменту організацій і адміністрування, яку я очолюю, могла би допомогти Верховній Раді України у творенні такого закону. У нас є певний досвід щодо успішного вирішення цього питання.

Для того, щоб інтеграція України в європейський економічний простір була успішною необхідно подолати основне зло – корупцію у всіх гілках влади, змінити ментальність громадян на краще та успішно протистояти Орді, яка, як і в далекому ХІІІ столітті, знову постала на теренах нашого східного кордону.

                                      Верховна Рада України                                                     8 червня 2016 року

GREEN Blue Orange BACK TO TOP